El Ameliyatından Sonra Ele Duyu-His Ne Zaman Gelir?

Elde bulunan periferik sinirler birçok farklı seviyede ve birçok farklı mekanizmada yaralanabilir. Tümör, kırık, basınç, sıkışma, iskemi, traksiyon, radyasyon, enjeksiyon, elektriğe bağlı travmalar, ateşli silah ve kesi gibi durumlar sinir yaralanmaları sebepleri arasındadır.

Bir periferik sinir yaralanması sonrası meydana gelen iyileşme; beynin kortikal alanlarından parmak uçlarına uzanan hücresel, kimyasal ve fonksiyonel değişiklikleri içeren karmaşık bir süreçtir. Bu iyileşme sürecinin ne kadar süreceği ile ilgili net bir zaman verilmesi oldukça güçtür. Hem kişinin beyninde ve bedeninde meydana gelen iyileşme hızı hem de çevresel faktörler iyileşme sürecinde oldukça önemli faktörlerdir.

El Ameliyatından Sonra Ele His Ne Zaman Gelir?

Periferik sinir yaralanması sonrası lezyonun iyileşmesi için beklenen süre Seddon’un çalışmasına bağlı olarak hesaplanabilir. Sinirin günde ortalama 1 mm büyüme oranına göre fonksiyonun geri dönüşü ortalama olarak hesaplanabilir. (Skirven ve ark., 2011) Ancak bu süreyi birçok faktörün etkilediği unutulmamalıdır.

El ameliyatından sonra uygulanan el rehabilitasyonu sürecinde duyu terapisi ihmal edilmemeli ve el duyusunun tekrar kazanılması için uygun terapi programı hazırlanmalıdır.  Ameliyattan sonra ele his gelse bile bu genellikle dokunmaya duyarlılık şeklinde görülür. Ancak bu sürece ek olarak elde aşırı hassasiyet oluşumu, duyuların yanlış yorumlanması, karıncalanma, uyuşukluk ve acı gibi süreçler de meydana gelmektedir. El ile beyin arasında oluşan bu iletişim sıkıntısının giderilmesi için duyusal yeniden eğitim uygulanmalıdır.

El yaralanmasından sonra uygulanan duyusal yeniden eğitim terapisi fonksiyonel duyarlılığın kazanılmasında oldukça önemli olan bir terapidir. Duyusal yeniden eğitim terapisi hem ele duyu gelmeden önce hem de ele duyu geldikten sonra uygulanmalıdır. Eğer el yaralanmasına bağlı olarak elinizde his kaybı varsa mutlaka el terapistine başvurup duyu terapisi almalısınız.

Desensitizasyon Eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Duyusal Yeniden Eğitim Hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

(Skirven ve ark., 2011): Skirven T.M., Osterman, A.L., Fedorczyk, J.M., Amadio, P.C.(2011). Rehabilitation of the hand and upper extremity,(Sixth edition). Philadelphia; Elsevier Mosby.

About Author


Betül Yıldırım

whatsapp