Duyu Bütünleme Terapisine ve Ergoterapiye Ne Zaman Başlanmalı?

Duyu bütünleme terapisi ve ergoterapi gibi tüm terapi ve tedaviler bir sorun varlığı tespit edildiği, yardım alınmaya ihtiyaç duyulduğu en kısa sürede içinde terapiste danışılmalıdır. Ergoterapistler ve diğer terapistler sizler için terapinin gerekliliğini belirleyebilir. Gerekli görülmesi durumunda en kısa sürede terapiye başlanmalıdır.

Çocuklarda ve kendimizde bir sorun veya normalden sapma gözlendiğinde genellikle terapisti ziyaret etmek yerine bir süre beklenmesi en yaygın uygulanan davranışlardır. Belli bir süre beklenip durumun düzelmesi beklenmektedir. Bazı durumlarda bu süre zarfı içerisinde problem ortadan kalkabilir ve yaşanan durum normal sınırlar içerisinde yer alabilir. Ancak bazı önemli durumlarda terapiye en kısa sürede başlanmalı ve uygun müdahalede bulunulması oldukça önem taşımaktadır. Bu önemli durumlarda geçen günler terapinin ilerlemesinde oldukça önemlidir.

Duyu bütünleme terapisi ve ergoterapi erken müdahale döneminde yoğun olarak uygulanmaktadır. Normal gelişime göre geri olduğu düşünülen çocuklarda erken dönemde uygulanan terapi çocukların gelişimlerinde oldukça önemlidir.

İnsan yaşamı boyunca edinilen bilgilerin ve beyindeki sinir hücreleri arasında etkileşimin en fazla olduğu dönem bebeklik ve çocukluk dönemleridir. Beynin esnekliğinin yüksek olduğu bu dönemde keşfedilen sorunlar için uygulanan terapilerinde en verim sağlayacağı dönem bu süreçlerdir. Problemli davranışın daha fazla oturması engellenerek yeni bilgiler çocuklara daha kolay bir şekilde öğretilir. Özellikle tanı grubunda yer alan çocukların tanı konar konmaz Ergoterapist sürecine başlanması gereklidir.

Tanı Almış Çocuklar Ergoterapiye Ne Zaman Başlamalıdır?

Ülkemizde çocuklara tanı konar konmaz özel eğitim merkezlerinde, özel eğitimler uygulanmaktadır. Ülkemizde bulunan çok değerli özel eğitim uzmanları, çocuk gelişimi uzmanları, okul öncesi eğitim öğretmenleri otizm tanısı olan çocuklarımız için ellerinden gelen en iyi eğitimi uygulamaktadırlar. Ancak çocuklarda var olan bazı problemlerin kaynakları düzeltilememektedir. Bu problemlerin giderilmesi için sağlık mesleği olan Ergoterapist tarafından terapi almaları çok önemlidir.

Ergoterapistler tanısı olan çocukları ayrıntılı bir şekilde değerlendirirler. Çocuğun ihtiyaçlarını, sorunlarını ve problemlerini belirleyip uygun terapi programı hazırlarlar. Problemlerin azalması veya tamamen kalkması amacıyla uygulanan terapilerle birlikte çocukların ihtiyaç duyduğu özel eğitim destek programlarının uygulanması ile çocuklar multidisipliner bir ekip içerisinde takip edilmelidir.

Tanısı olan veya özel eğitim desteği alan çocuklarınız için, Ergoterapist olan bir kuruma başvurmanız sürecin daha sağlıklı ilerlemesinde oldukça önemlidir. Ergoterapistler, bireysel eğitim uzmanları, terapistler ve diğer ekip içerisinde bulunan uzmanlar arasındaki iletişim ne kadar fazla olabilirse uygulanan müdahalelerin başarısı da o kadar artacaktır.

Ergoterapi ve Duyu Bütünleme Terapisinin Farkı Nedir?

Ergoterapi bireylerin günlük yaşam aktivitelerinin bağımsız gerçekleştirilebilmesi için çeşitli terapiler uygulayan bir sağlık bilimidir. Duyu bütünleme terapisi ergoterapistler tarafından uygulanan terapilerden yalnızca biridir. Çocuklarda genellikle yalnızca duyusal bütünleme bozukluğu olmamakta, bu duruma ek olarak bazı durumlarda gözlenebilmektedir. Bu süreçler ergoterapi seansı içerisinde uygun olan yöntem, teknik ve modelite kullanılarak çocuklar rehabilite edilir. Duyu bütünleme terapisi ergoterapi uzmanları tarafından uygulanan terapilerden biridir.

Unutulmamalıdır ki;

Ülkemizde resmi gazetede yer alan meslek yasasına göre, duyu bütünleme terapisi uygulama yetkisi ve yeterliliği olan tek meslek ergoterapistlerdir.

About Author


Betül Yıldırım

whatsapp