El/Kol Ameliyat Yerindeki Hassasiyet Ne Zaman Geçer?

Üst ekstremite yaralanmalarında uygulanan cerrahi müdahale sonrasında ameliyat yerinde hassasiyet ve geçmeyen ağrı yaşanabilir. Sinir, kas, tendon, damar, eklem gibi dokuların etkilenme şekilleri, etkilenme seviyeleri ve uygulanan cerrahi yöntem yaşanan ağrı ve hassasiyeti etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır.

Ameliyattan sonra, ameliyat yerinde herhangi bir anormal durum olup olmaması yaşanan ağrı ve hassasiyet için ilk sorgulanması ve incelenmesi gereken durumdur. Ameliyattan sonra cerrahınız ile görüşerek ameliyat yerinin kontrollerinin yapılması, iyileşmenin takip edilmesi, ameliyat dokusunda skar doku oluşumunun en aza indirilmesi için önerilenlerin yerine getirilmesi oldukça önemlidir.

Eğer ameliyat ve iyileşme süreci ile ilgili her şeyin yolunda gittiğine dair cerrahtan onay alındıysa yapılması gereken el terapistine danışılmasıdır. Yaşanan ağrı ve hassasiyetin el terapisti tarafından değerlendirilmesi ve gerekli rehabilitasyonun uygulanması gereklidir.

Bir örnek ile açıklayalım;

Bir el kesisi sonrası sinirlerinde kesi olan bir hastanın sinirleri onarıldı. Hasta ameliyattan belli bir süre geçmiş olmasına, ameliyatı da başarılı geçmiş olmasına rağmen yara yerinde uykularını kaçıran dayanılmaz bir ağrı ve hassasiyet yaşıyor.

  • Durum 1: Bu kişinin siniri iyileşirken sinir ucunda nöroma adında bir kitle oluşmuş olabilir. Bu nöromanın hastanın siniri üzerinden alınması şarttır. Nöroma terapi ile düzelecek bir oluşum değildir. Cerrahi işlem ile bu nöromanın sinir üzerinden alınması gereklidir. Cerrahlar uyguladıkları çeşitli mikrocerrahi yöntemleri ile oluşan nöromayı almaktadırlar. Bu gibi başka sebeplerden dolayı yara yerinde ağrı ve hassasiyet yaşanabilir. Bu durumda, cerrah ile görüşülerek sürecin ve iyileşmenin takip edilmesi uygulanması gereken ilk adımdır.
  • Durum 2: Ameliyat süreçleri çok güzel gitmiş olmasına, sinir iyileşmesinin oldukça iyi ilerlemesine, çeşitli fonksiyonlar gelişmesine rağmen hasta yara yerinde, elde ve kolda hassasiyet, uyuşukluk, ağrı hissedebilir. Bu durumda el terapisti ile görüşülüp, ayrıntılı bir değerlendirme alındıktan sonra eğer sizin için uygunsa desensitizasyon(duyarsızlaştırma) eğitimi ve duyusal yeniden eğitimleri ile bu durumlar rehabilite edilebilir. 

Desensitizasyon Eğitimi hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Duyusal Yeniden Eğitim Hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

About Author


Betül Yıldırım

whatsapp