El ameliyatından sonra uygulanan el rehabilitasyonu iyileşme süreci için oldukça önemlidir. Ameliyat ne kadar başarılı geçmiş olsa da fonksiyonel iyileşme için rehabilitasyon gereklidir. Yaralanmanın tipine, seviyesine ve etkilenen yapılara göre fonksiyon ve his kayıpları meydana gelir. Ameliyatla dokular tamir edilse de fonksiyonelliğin tekrar gelmesi, kaybolan duyunun yeniden öğrenilmesi, azalan eklem hareket açıklıklarının tekrar sağlanması, hareket kısıtlılıklarının giderilmesi, ağrı ve anormal hislerin azaltılması için uygulanan el terapisi oldukça önemlidir.
El Rehabilitasyonuna Ne Zaman Başlanmalıdır?
El rehabilitasyonu yaralanmaya şiddetine ve türüne göre uzun ve yorucu olabilir. Her yaralanma türüne ve ameliyat onarımına göre rehabilitasyon hedefleri değişmektedir. Ameliyattan sonrasın en kısa sürede el terapisti ile görüşmeniz sizin durumunuz için en uygun olan terapinin belirlenmesinde en doğru yaklaşım olacaktır. El rehabilitasyonu yalnızca hareket ve duyular üzerinde değil bunlara ek olarak yara yerinin iyileşmesi ve skar doku (yara yerinde oluşan sert ve gergin doku) oluşmaması için de sizlere gerekli yönlendirmeleri yapacaktır.
Sinir yaralanması ve onarımından sonra genellikle hislerde azalma ve tamamen kaybolma meydana gelebilir. Yaralanan sinire göre eldeki etkilenim bölgesi farklı olur. Median sinir yaralanmasında elin ilk üç parmağı ve yüzük parmağının yarısı, ulnar sinir yaralanmasında serçe parmak ve yüzük parmağın yarısında duyu kayıpları meydana gelebilir. (Elde bulunan sinirlerin inerve ettikleri cilt yüzeylerine ilişkin ayrıntı harita fotoğrafta yer almaktadır.) Ülkemizde ve dünyada uygulanan genel yaklaşım ele duyu gelmeye başlandığında, dokunma hissi geldiğinde duyu rehabilitasyonuna başlanması yönündedir. Ancak duyusal yeniden eğitim terapisi elde hiç duyu yokken, ameliyattan hemen sonra başlanmalıdır. Eğer el yaralanmalarında tendon ve yumuşak doku yaralanmasına ek olarak sinir yaralanmaları da gerçekleşmiş ise yalnızca hareket odaklı rehabilitasyon değil, eş zamanlı olarak duyusal yeniden eğitim de uygulanması gereklidir. El yaralanması geçirdiyseniz ve duyusal yeniden eğitim terapisi almadıysanız bu durumu mutlaka terapistinize danışın ve bu alanda terapi uygulayan bir el terapisti ile görüşün.
Ameliyattan sonra en kısa sürede el terapisti ile görüşerek sizin için en uygun olan terapi süreci hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Fotoğraf kaynağı: Netter(2019), Atlas of Human Anatomy (seventh edıtıon), Philadelphia;Elsevier, s:462